Seçim sonuçları ve Türkiye’nin yeni döneminde piyasalar (20.07.2007) Finansonline – Oğuz Büktel

Seçim sonuçları ve Türkiye’nin yeni döneminde piyasalar (20.07.2007) Finansonline – Oğuz Büktel

https://www.finansonline.com/yeni-finansonline/GundemDetay.aspx?CommentId=282

20.07.2007 16:32

Oğuz Büktel: Seçim sonuçları ve Türkiye’nin yeni döneminde piyasalar

Oğuz Büktel

Seçim sonuçları ve Türkiye’nin yeni döneminde piyasalar


Pazar akşamı sandıklar açıldığında Türkiye 5 yıllık yeni bir döneme girecek. Anketlerin ağırlığından çıkan sonucu baz senaryo kabul edersek önümüzdeki dönemde tek parti iktidarının devam edeceğini ancak mecliste 3 parti + bağımsızlardan oluşan bir tablo oluşacağı ortaya çıkıyor.

Türkiye’nin yaşadığı bir çok seçimde ortaya çıkabilecek sürprizlerin ise 2 temel konuda oluşma olasılığı mevcut.

1) AKP ile 2. parti arasındaki oy farkının kapanması

2) 4’üncü partinin Meclis’e girmesi.

Her iki sonucun da piyasalarda satın alınan senaryoyu zora sokacağı ve bir tepki hareketi ile karşılaşılabileceği ileri sürülebilir.

Öte yandan tek parti iktidarının devamının en azından ilk bir kaç gün piyasalarda yukarı doğru bir hareketle karşılansa bile, önceden kısmen satın alındığı için uzun soluklu olmayacağını tahmin etmek mümkün. Bunun önemli bir nedeni fiyatların geldiği noktanın değerlendirmeleri ciddi ölçüde zorlaması.

Seçim sonrası her türlü senaryoda ise piyasaları tedirgin edebilecek önemli konular var, 2’nci kez cumhurbaşkanı seçme denemesi ve referandum belirsizliği. Burada oluşabilecek uzlaşma kısmen satın alınmış olsa bile, piyasaların pozitif bakışını daha da güçlendirebilir. Öte yandan yeni hükümetin Kuzey Irak politikaları da yakından takip edilecek.

Asıl değerlendirmeyi en sonda yapmak gerekirse, piyasalarda asıl belirleyicinin dünya piyasalarında yaşanan olumlu havanın devam edip etmeyeceğine bağlı olduğunu söylemek, klişe de olsa en geçerli saptama.

Her iki senaryoda da piyasaların trendinde belirleyici global likidite şartları olacak. Seçim sonuçları piyasaların orta ve uzun vadede dünya piyasalarından ne ölçüde ayrışacağını gösterecek. Bu şu demek, olumlu global piyasalar halinde, Türkiye siyasetinde eğer istikrarlı bir süreç bizi bekliyorsa çok olumlu ve gelişen piyasaların daha üzerinde bir performansla, daha sancılı bir siyasi süreç halinde ise kısmen olumlu ancak gelişen piyasaların altında bir performansla karşı karşıya kalabiliriz. Diğer bir deyişle dünya piyasaları olumsuz olacaksa, istikrarlı tek parti iktidarı bile piyasaların olumlu seyrine yetmeyebilecektir.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir